Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2202.20150

320

Wegański krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czy robiliście kiedykolwiek krupnik na pęczaku? Ja spróbowałam jakiś czas temu i smakował mi o wiele bardziej niż z kaszy jęczmiennej. Dzisiaj przygotowałam wersję wegańską, którą urozmaiciłam suszonymi grzybami. To był dobry pomysł:-). Zupa jest przygotowana na samych warzywach, ma niesamowity zapach i smak dzięki grzybom.

 

  • 20 dag kaszy pęczak                                                                                                  
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag suszonych grzybów
  • oliwa
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, grzyby namocz, a kaszę przepłukaj dwa razy. Wlej trochę oliwy do garnka, wrzuć warzywa i podduś je na średnim ogniu 10 minut, po czym wlej wodę, ok. 3 szklanek. Dorzuć kilka ziarenek ziela angielskiego oraz 2-3 liście laurowe oraz sól. Wrzuć pęczak, gotuj dalej, na małym ogniu. Po kolejnych 10 minutach dodaj grzyby wraz z odrobiną wody, w której się moczyły. Gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka. Dodaj pieprzu do smaku.

Podawaj ze świeżym szczypiorkiem.

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: