Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2306.20140

25

Truskawki zapiekane w koglu moglu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chyba każdy z Was pamięta kogel mogel, czyli surowe żółtka utarte z cukrem?:-) Moja babcia dodawała mi do kogla dodatkowo kakao:-). Deser, który dzisiaj przygotowałam opiera się właśnie na tym prostym połączeniu składników. Zapiekłam całość z truskawkami. Drodzy Rodzice-to deser wręcz idealny dla wszystkich dzieci:-).

  • 1/2 kg truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka syropu waniliowego

+ 2 kokilki lub małe naczynia żaroodporne

Ubij mikserem żółtka z cukrem i syropem na puszystą masę. Truskawki pokrój na ćwiartki, rozłóż na dwie kokilki. Tak przygotowane zalej koglem moglem. Zapiekaj w 200 °C przez 18-20 minut do momentu, aż wierzch zacznie brązowieć. Pod lekką skorupką będzie płynna konsystencja. Podawaj na ciepło.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: