Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0312.20160

420

Trufle fitness

Dzisiaj wegańska wersja tych pysznych czekoladek:-) Przepis na bazie słodkich daktyli, więc nie trzeba dodawać już cukru. Bardzo czekoladowe trufle z dodatkiem orzeźwiającego soku z pomarańczy. Bez dodatku śmietany kremówki czy masła. Idealne na trzymanie formy przed sylwestrowym szaleństwem:-).

 

  • 300 g suszonych daktyli
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki kakao+odrobina do obtoczenia czekoladek
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 50 g orzechów włoskich
  • wiórki kokosowe, opcjonalnie, do obtoczenia trufli

 

Daktyle pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondelka. Z pomarańczy wytnij fileciki oraz wyciśnij jak najwięcej soku. Dodaj wszystko do rondelka i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, czasami przemieszaj. Daktyle wchłoną cały sok z pomarańczy i masa będzie dość sucha. Odstaw masę do przestygnięcia. W międzyczasie zetrzyj czekoladę na drobne wiórki, a orzechy zmiksuj na proszek. Pozostaw odrobinę zmiksowanych orzechów do obtoczenia trufli.

Gdy masa będzie już zimna, to zmiksuj ją z kakao, czekoladą oraz orzechami i wstaw do lodówki na pół godziny. Masa powinna być bardzo gęsta po wyciągnięciu. Po upływie tego czasu wyciągnij masę z lodówki i formuj małe kuleczki. Obtaczaj je w kakao, orzechach lub wiórkach kokosowych. Wstaw ponownie do lodówki na min. 3 godziny przed podaniem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis pochodzi z miesięcznika "Skarb".

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: