Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2302.20190

420

Trufle czekoladowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mocno czekoladowe trufle, które, jak powiedziała moja mama: "Agata, są aksamitne i rozpływają się w ustach. Możesz robić częściej.":-). Piszę to też dlatego, że to dość surowy krytyk;-). Chcecie sprawdzić, jak smakują takie trufle? Koniecznie wypróbujcie ten przepis:-). Są banalnie proste do wykonania.

 

  • 40 ml śmietany 30%
  • 120 g czekolady gorzkiej 70%
  • 3 łyżki masła
  • kakao do obtaczania trufli                                                             
  • łyżka białego rumu lub brandy                                   
  • półtorej łyżki miodu

Do rondelka wlej śmietanę, dodaj miód. Mieszaj całość do rozpuszczenia składników, po czym zdejmij z ognia. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz jednolitą masę. Przestudź całość, dodaj alkohol i masło, dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną masę wylej do naczynia wyłożonego folią spożywczą i włóż do lodówki na min. 3 godziny. Po tym czasie wyciągnij z lodówki, formuj trufle o nieregularnym kształcie i obtaczaj je w kakao. Uformowane trufle włóż do lodówki, aby się schłodziły.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry