Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3009.20160

225

Tortellini

Te małe, włoskie pierożki zajmują trochę czasu, jeżeli chodzi o ich wykonanie, ale wierzcie mi, że warto:-). Są nieco mniej czasochłonne niż ravioli, a równie pyszne. Można je łączyć z różnymi sosami, dodatkami. W dzisiejszym przepisie występują zatopione w pysznym, grzybowym bulionie.

 

Tortellini:

  • 230 g przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 jajka
  • odrobina ciepłej wody

Farsz:

  • 20 dag mieszanki warzywnej: marchew, por, pietruszka, seler
  • przyprawy: sól, pieprz

Bulion:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag suszonych grzybów leśnych
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

 

Grzyby zalej zimną wodą, niech się namoczą przez ok. 15-20 minut.  Obierz cebulę oraz czosnek. Cebulę pokrój na ćwiartki, wrzuć do garnka. Dorzuć czosnek oraz ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj grzyby z wodą, w której się moczyły. Nalej trochę wody, jeżeli uważasz, że jest jej w garnku za mało. Gotuj całość na małym ogniu przez 20 minut. Przecedź i przypraw solą i pieprzem.

Przygotuj farsz. Ugotuj warzywa do miękkości, rozgnieć widelcem i dobrze odsącz z nadmiaru wody. Przypraw farsz.

Zagnieć składniki na gładkie i sprężyste ciasto, dodając na końcu wodę, po czym odłóż ciasto na 15 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, jak na pierogi, wycinaj kółka górą od kieliszka. Rozciągaj każdy placek w dłoni, nakładaj farsz i zlepiaj boki jak w przypadku pierogów. Na koniec zlep mocno boki. Ugotuj tortellini w osolonej wodzie, ok. 5 minut. Podawaj z gorącym bulionem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: