Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0906.20180

860

Tort z bitą śmietaną i świeżymi owocami

Tort lekki, z bitą śmietaną i świeżymi owocami-taki deser zachwyci każdego łasucha:-). Nasączyłam go obficie sokiem z cytryny wymieszanym z alkoholem. Masę wymieszałam ze świeżymi malinami i truskawkami: tort baaaardzo szybko znikał z lodówki:-)

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego                                            
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 450 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • ser mascarpone: 250 g
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 dag truskawek
  • 60 dag malin

Nasączenie:

  • sok z małej cytryny
  • 50 ml wódki
  • przegotowana woda: 100 ml

Wszystkie składniki powinny być wyciągnięte wcześniej z lodówki, czyli w temperaturze pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, partiami dodawaj cukier oraz po jednym żółtku cały czas ubijając, ale już na mniejszych obrotach. Dodaj również cukier waniliowy. Na koniec przesiej mąkę pszenną do ubitej piany, dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przelej masę do tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko na dole. Piecz ciasto w temp. 170 st. C przez ok. 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ubij śmietanę kremówkę na sztywno uważając, aby jej nie "przebić". Na koniec dodaj mascarpone oraz cukier puder. Podziel masę na trzy części tak, aby jedna część była najmniejsza: ok. 5 łyżek. To będzie część masy, którą wyłożysz na wierzch i boki tortu. Odłóż kilka owoców do udekorowania tortu. Do pozostałych części masy dodaj: w jednym przypadku maliny, po czym krótko ją zmiksuj, aby powstała masa malinowa, a do drugiej części dodaj pokrojone na mniejsze cząstki truskawki. Wymieszaj.

Wystudzony tort przekrój na trzy części, po czym każdą z nich, a najwięcej przy bokach, nasącz mieszanką soku z cytryny i wódki. Wyłóż masę malinową, przykryj kolejnym nasączonym blatem, po czym wyłóż masę z truskawkami. Górę i boki tortu wysmaruj białą masą, po czym udekoruj owocami. Ja również dodałam trochę posiekanej gorzkiej czekolady. Tort najlepiej smakuje nazajutrz, ale jeżeli chcecie zjeść go w tym samym dniu, to schłódźcie go ok. 3 godzin w lodówce.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: