Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2209.20130

660

Tartaletki z owocami i budyniem

Przepis na ok. 12 tartaletek

Składniki na ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 260 g mąki pszennej
  • 3 łyżki drobnego cukru waniliowego*
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • fasola do obciążenia ciasta

Nadzienie:

  • 2 szklanki owoców: ja miałam jeszcze z działki maliny, czarne i czerwone porzeczki, poziomki oraz trochę borówek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 szklanki mleka

Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć, zagnieść i uformować kulę. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie zrobić budyń. Jeżeli macie budyń bez cukru, to dodatkowo dosypać 2 łyżki.

Owoce posypać cukrem pudrem i delikatnie wymieszać, aby nie puściły za dużo soku. 

Wyciągamy ciasto i rozkładamy je na foremki. Formujemy tartaletki o grubości ok. pół centymetra, nakłuwamy ciasto widelcem i wysypujemy kilka ziarenek fasoli do obciążenia ciasta. Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjmujemy, wysypujemy fasolę (można ją przetrzymać na następne wypieki), wypełniamy tartaletki owocami i dodajemy budyń. Wstawiamy do piekarnika na następne 15-20 min. 

Ja lubię je jeść na ciepło, choć zimne też smakują świetnie.

Smacznego!

* Przygotowuję go następująco: wsypuję drobny cukier do wypieków do zamykanego pojemnika i wkładam tam rozciętą laskę wanilii. Dodatkowo wyskrobuję ziarenka i też mieszam je z cukrem. Oczywiście może być też zwykły cukier:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: