Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1705.20140

660

Tartaletki z budyniem i rabarbarem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deser, który przygotowałam na weekend, można wziąć z sobą na działkę, na grilla lub podać gościom. Albo zajadać po prostu w domu. Smak tartaletek jest zrównoważony poprzez połączenie słodkiego, waniliowego budyniu oraz kwaskowatego rabarbaru. Smacznego:-).

 

Ok. 6 tartaletek

Ciasto:                                                                                             

  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków

Warstwa rabarbarowa:

  • 30 dag rabarbaru
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Warstwa budyniowa:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki syropu waniliowego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

     

Pianka:

  • 2 białka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

+ foremki do tartaletek

Przygotowania najlepiej zacząć od ciasta. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto, uformuj kulę, owiń folią i wsadź na godzinę do lodówki.

Warstwa rabarbarowa: obierz rabarbar, pokrój na mniejsze części. Przygotuj garnek, wlej do niego 1 i ½ szklanki wody, dodaj cukier i gotuj, aż rabarbar się rozgotuje. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w dwóch łyżkach wody i dodaj do rabarbaru. Mieszaj, aby nie powstały grudki.

Warstwa budyniowa: zagotuj 3/4 szklanki budyniu z masłem, cukrem i esencją waniliową. Pozostałą część mleka zmiksuj z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Białka wsadź do lodówki.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż na foremki, nakłuj widelcem. Do każdej foremki z ciastem dodaj po 2 łyżki budyniu. Całość zapiecz w 180°C przez 25 minut. Wyciągnij, dodaj po 1 i ½ łyżki warstwy rabarbarowej.

Wyciągnij białka z lodówki, ubij na sztywną masę, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny. Nakładaj kleksy łyżką lub szprycą na tartaletki, po czym włóż do piekarnika na 5 minut w 200°C.

Tartaletki smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno:-). Lepiej przechowywać je w lodówce.

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: