Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1809.20130

690

Tartaletki

Tym razem tartaletki na pikantnie. Mogą być podane zarówno na obiad, jak i na kolację. Lubimy urozmaicenie, dlatego zrobiłam je z dwoma rodzajami farszu, jeden z moją ulubioną kalarepą. Możecie oczywiście nadziać tartaletki innym, dowolnym farszem, w zależności od upodobania:-).

przepis na ok. 12 tartaletek (ja mam foremki o średnicy 7 cm)

Ciasto:

  • 3 łyżki mąki żytniej razowej
  • 220 dag mąki pszennej
  • 170 dag masła
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko

I farsz:

  • 100 dag szpinaku
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

II farsz:

  • 1 duża kalarepa
  • dag fileta z kurczaka
  • 1/2 małego pora
  • 20 dag sera pleśniowego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz

Sos czosnkowy:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (180g): proponuję Activię
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz

Wszystkie składniki na ciasto dobrze wymieszaj, zagnieć ciasto i w formie kuli wstaw do lodówki na jedną godzinę.

I farsz: przygotuj małą patelnią, roztop masło, wrzuć szpinak, pokrój drobno pieczarki  i podduś wszystko ok. 10 min. Dodaj jogurt oraz przyprawy.

II farsz: obierz kalarepę i pokrój w cienkie słupki. Pokrój też drobno fileta z kurczaka oraz por. Rozgrzej patelnię, roztop masło, wrzuć kalarepę i podduś ok.5 min, po czym dorzuć kurczaka. Gdy wszystko będzie miękkie, dodaj ser pleśniowy i przypraw wszystko solą i pieprzem.

Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na foremki. Uformuj ciasto o grubości ok. pół centymetra, nakłuj ciasto widelcem i wysyp kilka ziarenek fasoli do obciążenia ciasta. Piecz 20 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjmij, wysyp fasolę, wypełnij tartaletki farszem i wstaw do piekarnika na następne 15-20 min. Na samym końcu dołożyłam jeszcze trochę sera pleśniowego, aby się delikatnie roztopił na wierzchu.

Do tartaletek przygotowałam sos czosnkowy. Można je również jeść z ketchupem.

Smacznego:-)


 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: