Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1308.20160

840

Tarta z pomidorami i cukinią

Dobra na każdą okazję, na ciepło i na zimno, tarta z sezonowymi warzywami. W tej odsłonie z pomidorami, cukinią i odrobiną pleśniowego sera dla podkreślenia smaku:-).

 

Tarta:

  • 260 g przesianej mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta suszonego oregano (opcjonalnie)

Farsz:

  • 5 pomidorów
  • 1 mała cukinia
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g sera Blue
  • świeże oregano
  • 2 łyżki łagodnej, słodszej musztardy
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, gałka muszkatołowa

+ do wypieku użyłam aluminiowej, jednorazowej formy z firmy Gosia

+ folia do owinięcia ciasta

+ folia aluminiowa oraz fasola/groch/soja do obciążenia ciasta

 

Z produktów na tartę zagnieć ciasto, owiń je folią i włóż do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotuj farsz. Natnij pomidory nożem na krzyż i zalej je wrzątkiem. Ściągnij z nich skórkę i pokrój wzdłuż na paski, odrzuć gniazda nasienne. Umytą cukinię pokrój w cienkie talarki. Ser zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.

Foremkę do pieczenia dobrze wysmaruj masłem. Wyciągnij ciasto z lodówki, wyłóż je na formę i rozprowadź równomiernie na dno oraz boki. Nakłuj ciasto widelcem, żeby później mogło "oddychać" podczas pieczenia. Tak przygotowane ciasto włóż ponownie do lodówki na ok. 10 minut.  Wlej śmietanę do większej miski, dodaj jajka oraz przyprawy do smaku. Rozbełtaj całość. Włącz piekarnik na 190°C.

Wyciągnij ciasto z lodówki, rozłóż na nim folię aluminiową (matową stroną do ciasta), po czym wysyp na nie ziarno. Piecz przez 10 minut z obciążeniem, po czym usuń je i piecz dalej przez kolejne 10 minut. Wyciągnij ciasto z piekarnika, rozsmaruj na nim musztardę, ułóż plastry cukinii, na to czątski pomidorów (odsącz je dobrze papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku), po czym zalej całość masą śmietanowo-jajeczną. Na koniec posyp tartę serem oraz świeżym oregano. Piecz tartę w 180°C przez 35 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: