
830
Tarta z kurczakiem i brokułami
Dzisiaj zamieszczam przepis na moją ulubioną wersję tarty, czyli pikantną tartę z kurczakiem i brokułami:-). Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, najlepiej z jakimś sosem, sałatą.
Tarta:
- 350 g przesianej mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 250 g fileta z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 cebula
- łyżeczka posiekanej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
Sos:
- 200 ml śmietanki słodkiej 12%
- 3 jajka
- 20 dag startego sera żółtego
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, chili w proszku
+okrągła forma o średnicy 26 cm
Najpierw zagnieć ciasto: połącz w misce lub na stolnicy masło, mąkę, śmietanę i sporą szczyptę soli. Wyrób ciasto, zawiń je w folię spożywczą i wsadź do lodówki na godzinę. Teraz kolej na farsz do tarty:-). Umytego brokuła podziel na mniejsze części i ugotuj go. Nie musi być bardzo miękki. Fileta pokrój na małe kawałki. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oleju razem z kurczakiem. Na koniec dodaj do tego posiekany czosnek. Połącz kurczaka z brokułem, dodaj pietruszkę, wymieszaj dobrze. Przypraw wszystko porządnie, aby tarta nie była mdła. Tak przygotowany farsz odstaw i przygotuj sos.
Połącz śmietanę z roztrzepanymi jajkami. Dodaj starty ser oraz dużo przypraw. Ja zawsze próbuję, czy smak mi odpowiada, czy nie brakuje przypraw:-).
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozprowadź je równomiernie w przygotowanej formie. Nakłuj widelcem. Podpiecz ciasto w temp. 180°C ok. 15 minut, po czym wyciągnij, nałóż równomiernie farsz. Rozbełtaj sos tak, aby starty ser był na całej tarcie. Wylej całość na ciasto i piecz dalej przez 25-30 minut.
Podawaj z dowolnymi dodatkami.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć