Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0309.20180

825

Tarta z kremem czekoladowym i gruszkami

Każda okazja jest dobra, aby upiec tartę z gruszkami;-). Może być to również początek roku szkolnego. Jest niezliczona ilość pomysłów na ciasto
z gruszkami, dzisiaj proponuję cienką tartę z intensywnym kremem czekoladowym.

Ciasto:

  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • łyżka soku z cytryny
  • 120 g miękkiego masła
  • łyżka cukru pudru

Nadzienie:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 jajko
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru

Wyrób ciasto z przygotowanych składników, zawiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po wyciągnięciu z lodówki rozłóż ciasto w okrągłej formie, nakłuj widelcem w wielu miejscach. Piecz ciasto przez 15 minut w temp. 200 st. C.

Nadzienie: przygotuj miskę, do której pokrusz czekoladę. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, razem ze śmietaną i cukrem. Odstaw do wystygnięcia. Jajko razem z żółtkiem ubij na pyszysty krem. Wystudzoną czekoladę wlej do kremu, dokładnie wymieszaj.

Wylej krem na podpieczony spód. Obrane gruszki pokrój wzdłuż na mniejsze części i rozłóż na tarcie. Mogą się zatopić w czekoladzie-tarta będzie jeszcze lepsza:-). Tak przygotowane ciasto włóż ponownie do piekarnika i piecz w temp. 180 st. C przez 30-35 minut.

Ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem po wystygnięciu.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Przepis pochodzi ze strony: www.domowe-wypieki.com.

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: