Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1705.20150

840

Tarta na miodzie z serkiem mascarpone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarta niezwykła:-). Chrupiący spód na bazie miodu, z dodatkiem siemienia lnianego oraz puszysta masa przygotowana z serka mascarpone z dodatkiem świeżego winogrona. Ciasto idealne na przyjęcie gości:-). Koniecznie wypróbujcie:-).

Ciasto:

  • 220 g przesianej mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 70 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • łyżka kaszy mannej
  • cytryna
  • 5 łyżek cukru

Ciasto: miękkie masło, żółtka oraz miód ucieraj w misce przez ok. 5 minut. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, siemię lniane oraz sól, po czym dodaj suche składniki do mokrych zagniatając ciasto w naczyniu. Uformuj z niego kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.

Nadzienie: oddziel żółtka od białek. W jednej misce zmiksuj serek mascarpone z żółtkami i cukrem oraz dodaj kaszę mannę. Dodaj również sok oraz startą skórkę z cytryny. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj ją delikatnie z masą serową. Winogrono umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.

Przygotuj okrągłą  formę o średnicy 23 cm, wyściel papierem do pieczenia i przełóż ciasto formując 3-centymetrowe brzegi. Przełoż masę serową, wyrównaj.

Piecz tartę w 180°C przez ok. 30-35 minut. Pozostaw do wystudzenia.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis na tartę pochodzi od Kingi Paruzel, uczestniczki programu Masterchef. Przepis nieco zmodyfikowałam.

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: