Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2409.20140

210

Szybkie ciasteczka do herbaty

Na coraz zimniejsze, jesienne wieczory polecam ciasteczka, ze szczyptą cynamonu oraz gałki muszkatołowej. Na wierzch można dodać zarówno orzechy włoskie, jak i migdały. Przepis krąży u nas w rodzinie od lat. Doskonale się przydaje w sytuacjach, kiedy to dowiadujemy się, że będziemy mieć gości, ale mamy mało czasu na przygotowania:-).

 

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru (może też być brązowy)
  • 1 jajko
  • 1/2 przesianej mąki pszennej
  • 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej (lub w proszku)
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • kilka orzechów włoskich

Zmiksuj masło z cukrem, dodaj jajko oraz mąkę. Wymieszaj wszystko łyżką na głądką masę. Dodaj sól, cynamon i gałkę. Nabieraj płaską łyżkę i kładź na natłuszczoną blachę w odległości 2 cm. Posyp wierzch dodatkową porcją cukru i połóż po połówce orzecha na każde ciastko.

Piecz ciasteczka przez 8 minut w nagrzanym do 220°C piekarniku.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: