Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2206.20170

210

Szparagi w szynce parmeńskiej

Jak gotować zielone szparagi? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta, bo w ich przypadku jest to łatwiejsze, niż w przypadku białej odmianie tych warzyw. Wystarczy odłamać końcówkę i ugotować:-). Pomysłów na przepisy z użyciem szparagów, białych lub zielonych, jest mnóstwo. Wystarczą dobre chęci, apetyt i odrobina kreatywności. Dzisiaj prosty, ale jednocześnie wyrafinowany przepis na szparagi w szynce parmeńskiej, zapieczone
z masłem. Dosłownie rozpływają się w ustach:-).

  • pęczek zielonych szparagów
  • 7-8 plastrów szynki parmeńskiej
  • odrobina masła
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

Odłam końcówki szparagów i umyj je. Zielonych nie trzeba obierać. Gotuj warzywa w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po odsączeniu z wody, każdego szparaga zawiń w szynkę, zaczynając od dołu. Posmaruj wszystkie odrobiną masła i ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Piecz szparagi w temp. 230 st. C przez 10 minut, po czym wyjmij blaszkę, przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze 5 minut. Szparagi muszą zmięknąć, a szynka stanie się krucha i puści pyszny sok:-).

Smacznego:-)

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: