Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1007.20140

330

Szaszłyki drobiowo-wieprzowe z porzeczkowym sosem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Myślę, że można swobodnie nazwać to danie „prawdziwą eksplozją smaków”!:-) Kurczak w pikantno-słodko-korzennej marynacie otoczony słonym boczkiem z - myślę, że ten element jest w tej potrawie najważniejszy -  kwaskowatym sosem z czarnej porzeczki. Kiedyś zobaczyłam, jak te szaszłyki z sosem robił Karol Okrasa w programie „Okrasa łamie przepisy”. Musiałam koniecznie wykorzystać ten wspaniały przepis i podzielić się nim z Wami:-).

Szaszłyki możecie upiec zarówno na grillu, jak i też w domowym piekarniku z funkcją grilla. Ja oszalałam na punkcie świetnego sosu porzeczkowego;-).  Czekam z niecierpliwością na Wasze opinie:-).

 

ok. 8 szaszłyków: 3-4 porcje

Szaszłyki:

  • 35 dag wędzonego boczku (najlepiej w plastrach)
  • 50 dag fileta z kurczaka
  • kilka liści bazylii

Marynata:

  • ½ łyżeczki goździków
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Sos:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 dag czarnej porzeczki
  • ¾ szklanki białego lub czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • łyżeczka posiekanego tymianku (lub suszonego)
  • przyprawy: sól, pieprz

+ ok. 10 szpikulców do szaszłyków oraz moździerz

Wykonanie marynaty: najlepiej zacząć od marynaty, mięso będzie w międzyczasie nią nasiąkać. Utłucz w moździerzu przyprawy: goździki i czosnek, dolej oliwę, miód oraz pozostałe przyprawy. Pokrój filet w dużą kostkę, dodaj marynatę, wmieszaj ją porządnie w kurczaka  i odstaw na ok. 20-30 minut.

Wykonanie sosu: wsyp cukier na patelnię, niech się roztopi na małym ogniu. Do tego dolej odrobinę wody, dodaj ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. Dodaj czarną porzeczkę. Podlej całość winem. Sos jest gotowy po ok. 10 minutach. Na koniec zmiksuj go krótko. Przypraw.

Szaszłyki: weź kawałek kurczaka, połóż na to listek bazylii, owiń boczkiem i nadziej na szpikulec. Postępuj tak z kolejnymi kawałkami, nadziewając po 3 sztuki mięsa na szpikulec.  

Szaszłyki piekłam w piekarniku z funkcją grilla, najpierw przez ok. 25-30 minut w 230°C, po czym na 5 minut przed końcem zwiększyłam temperaturę do 250°C.

Szaszłyki najlepsze są na gorąco, z podgrzanym sosem, ale zimne też są dobre:-). Podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: