Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2308.20140

1030

Szarlotka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do tej szarlotki użyłam dużej ilości naszych znakomitych, polskich jabłek. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, z lodami. Na pewno doskonale znacie to połączenie:-).

Ciasto:

  • 230 g masła (zimnego)
  • 500 g mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki bułki tartej

Masa jabłkowa:

  • 2,5-3 kg jabłek, najlepiej twardych
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 łyżeczki cukru (w zależności od upodobania i kwasowości jabłek)
  • cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie)

+ okrągła forma do pieczenia o średnicy 26 cm

 

Wysyp mąkę na stolnicę, dodaj masło, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Posiekaj masło i zagnieć szybko ciasto. 3/4 wyłóż na dno formy. Ponakłuwaj widelcemi włóż do lodówki na 40-50 minut. Pozostałe ciasto włóż do zamrażalki.

W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w cienkie plasterki. Dosyp cynamon, cukier zwykły i waniliowy i dobrze wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i podpiecz je w temp. 170 st. przez 10 minut. Później posyp je bułką tartą, aby wchłonęła sok z jabłek i wyłóż pokrojone owoce na bułkę. Na koniec zetrzyj na tarce pozostałe ciasto. Szarlotkę piecz w temp. 160-170 st. przez 50-60 minut. Podawaj na ciepło z lodami lub na zimno:-).

 

Smacznego:-)

Źródło przepisu: blog Moje wypieki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: