Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2312.20130

1290

Świąteczny sernik na ciemnym spodzie

Pyszny sernik, choć chyba powinnam go nazwać NAJBARDZIEJ PUSZYSTYM I NAJLEPSZYM SERNIKIEM NA ŚWIECIE! ;-). Przepis pochodzi  od mojej mamy, więc wybaczcie brak skromności;-). To sprawdzony i pewny przepis.  

 

  • ½ kostki margaryny, np. Kasi (miękkiej)
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 11 jaj w temp. pokojowej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i ½ kg dobrego białego sera  śmietankowego
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru (do białek)
  • 250 ml śmietany kremówki (30%, schłodzonej)
  • 2 łyżki syropu waniliowego
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka rumu

+ największa  blaszka, jaką macie (ja miałam 25x41cm)

Wykonanie: zalej rodzynki gorącą wodą z dodatkiem łyżki rumu.

Spód sernika:  przygotuj 3 jajka i oddziel żółtka od białek. W dużej misce utrzyj margarynę z ½ szklanki cukru na gładką masę. Dodawaj po jednym żółtku i mieszaj dalej na małych obrotach. W oddzielnej misce wymieszaj jedną szklankę mąki z proszkiem do pieczenia, dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej oraz dwiema łyżkami kakao.

W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę. Do masy z żółtkami dodaj suche składniki, wymieszaj łyżką do połączenia składników. Na koniec dodaj ubite białka i wmieszaj je powoli i delikatnie w masę.

Sernik: przygotuj pozostałe 8 jajek. Oddziel  żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1 i ½ szklanki cukru. Dodawaj po łyżce sera i ciągle ucieraj. Dodaj trzy łyżki mąki ziemniaczanej. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę z 1 i ½ szklanki cukru pudru. W kolejnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę. Do utartego sera dodaj ubitą pianę i śmietanę i całość delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj w masę rodzynki.

Blachę wysmaruj punktowo margaryną i przyklej do tego papier do pieczenia. Najpierw rozciągnij równomiernie ciasto, a później wylej sernikową masę.

Uwaga: ciasto baaardzo mocno rośnie, mi trochę się przelało z jednej strony, ale nie bardzo się tym przejęłam:-).

Sernik piec w temperaturze 180°C przez ok. godzinę, aż na wierzchu będzie ładna, brązowa skórka. Studź go powoli, aby nie opadł. Na początku trzymaj go w wyłączonym piekarniku przez ok. 20 min. później uchyl lekko drzwi i trzymaj ok. 30 minut. Dopiero po tym czasie wyciągnij i niech sobie dalej stygnie.

SMACZNEGO W TEN ŚWIĄTECZNY CZAS:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: