Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0404.20140

430

Świąteczny barszcz biały

W święta wielkanocne nie może zabraknąć na naszych stołach białego barszczu. Proponuję, abyście zrobili go na domowej roboty zakwasie, naprawdę warto:-). Z białą kiełbasą, jajkami, przyprawiony czosnkiem będzie smakować każdemu:-).

 

  • 3 białe kiełbasy (surowe lub parzone)
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 szklanka zakwasu domowej roboty*
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, sól, pieprz

 

Przygotuj garnek, wlej 1 i ½ l wody, zacznij gotować. Pokrój kiełbasę w talarki, a marchewkę
i pietruszkę w kostkę, wrzuć wszystko do wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól. Czosnek posiekaj drobno i dodaj również do garnka. Pogotuj całość 5-10 minut na większym ogniu, po czym dodaj zakwas i gotuj dalej na mniejszym ogniu. Barszcz będzie powoli gęstniał. Na koniec dodaj śmietanę, wcześniej wymieszaj ją z odrobiną gorącego barszczu. Pokrój jajka na cząstki i dodaj do zupy. Przypraw całość do smaku. My jemy barszcz z chlebem, a Wy jak lubicie?:-)

 

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: