Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0804.20140

1225

Świąteczna babka orzechowo-czekoladowa

Wyobrażacie sobie Wielkanoc bez babki? Ja absolutnie nie:-). To ciasto jest mocno nasączone kawą z rumem, więc uważajcie na swoje pociechy:-). W babce nie zabrakło również orzechów laskowych.

 

  • 200 g mąki pszennej tortowej (przesianej)
  • 100 g orzechów laskowych
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½  tabliczki gorzkiej czekolady
  • olejek rumowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  •  2 łyżki rumu

Polewa:

  • ½ tabliczki czekolady
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • ¾ szklanki mleka

+ forma do pieczenia (ja miałam silikonową o średnicy 20 cm)

 

Posiekaj grubo orzechy (kilka zostaw do dekoracji) lub rozgnieć je wałkiem na desce. Upraż je na suchej patelni, przestudź.

Przygotuj miskę: wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zwykły cukier oraz masło. Zacznij wszystko miksować na mniejszych obrotach, dodawaj jajka i miksuj dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej kilka kropli olejku rumowego, wsyp orzechy i posiekaną połowę czekolady. Wymieszaj wszystko.

Przygotuj kawę, ok. 1/3 szklanki, dolej rum.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Piecz babkę ok. 40 minut, aż lekko zbrązowieje. Wyciągnij, odczekaj jakieś 10 minut i polej kawą. Przygotuj polewę: w małym rondelku rozpuść na małym ogniu połowę czekolady, dolej mleko, dodaj cukier i masło. Cały czas mieszaj, aż polewa nieco zgęstnieje. Polej nią babkę, udekoruj orzechami.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: