Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1703.20190

360

Sushi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W końcu, nareszcie mogłam wykorzystać mój prezent urodzinowy (zestaw naczyń do podania sushi) i niespiesznie przygotować sushi, które wprost uwielbiam i równie niespiesznie je zjeść…Było tak błogo...:-). Cudowne zapachy, kolorowo, świeżo i pachnąco;-). Tym razem użyłam wędzonej ryby, ale następnym razem zamarynuję surową rybę. Moja psina, Gilda, też się załapała na kawałek;-).

Zastanawialiście się może kiedyś, dlaczego to wśród Japończyków jest największy odsetek ludzi najdłużej żyjących?:-)

  • 200 g ryżu do sushi
  • 150 g wędzonego łososia
  • 3 sztuki alg
  • ½ awokado
  • 1/3 ogórka zielonego
  • kawałek pora
  • ½ marchwi
  • ocet ryżowy
  • serek Philadelphia lub inny twarogowy ser do smarowania
  • sól
  • wasabi
  • marynowany imbir
  • sos sojowy
  • 2 łyżki sezamu jasnego lub czarnego

+mata bambusowa do zawijania maków, bardzo ostry nóż

Ryż należy ugotować na ok. godzinę przed robieniem sushi. Przed gotowaniem dobrze go wypłucz, ze dwa razy i odsącz. Zalej ryż szklanką zimnej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie pozostaw pod przykryciem, żeby ryż wchłonął resztę wody. Gdy to już nastąpi, posól do smaku, wymieszaj dokładnie. Pamiętaj, że każdy kawałek będzie maczany w sosie sojowym, więc na tym etapie nie trzeba dodawać za dużo soli. Gdy ryż będzie już letni, dodaj ocet ryżowy-jedną lub dwie łyżki, w zależności od indywidualnych preferencji. Ja dodałam łyżkę.

Awokado, por, ogórek i marchew pokrój w bardzo cienkie paseczki. 

Nigiri: jest znacznie łatwiejsze w wykonaniu. Uformuj kulkę z ryżu. Jest bardzo klejący, więc to nie będzie problem. Później ją spłaszcz od dołu, a całość rozciągnij na 4 cm. Góra nigiri musi być owalna. Na tak przygotowany ryż nałóż porcję łososia odpowiednio wykrojonego do kształtu ryżu. Dociśnij delikatnie i gotowe:-)

Maki: przygotuj matę. Połóż na niej jeden listek alg. Na nim rozsmaruj cienką warstwę ryżu. Tutaj trzeba trochę uważać, ponieważ płaty alg są bardzo delikatne, a ryż klejący. Ważne, aby warstwa ryżu była równomiernie rozprowadzona, ale z jednej strony pozostaw półtorej cm odstępu. Układaj na połowie płatka (jak na drugim zdjęciu) paskami: w środku rybę, z jednej strony pasek ogórka lub awokado, z drugiej warstwę serka, a na to pasek pora, marchwi. Z jednej strony usyp również warstwę sezamu-jest pyszny w sushi:-). Ważne, aby każda warstwa była ułożona do samych brzegów. Zacznij zwijać ciasno matę i lekko roluj na każdym etapie. To powoduje zmiękczenie alg. Pokrój na kawałki, dwucentrymetrowe. Tak przygotowane maki możesz dodatkowo posypać sezamem.

Są dwa sposoby jedzenia sushi

1. Na każdy kawałek sushi nałóż odrobinę wasabi, po czym umocz w sosie sojowym. 

2. Do miseczki z sosem sojowym dodaj tyle wasabi, ile lubisz. Wymieszaj do rozpuszczenia wasabi, po czym maczaj każdy kwałek przed zjedzeniem.

Po każdym kawałku sushi należy oczyścić kubki smakowe za pomocą imbiru, przegryzając kawałek.

W dobrym tonie jest również nie jeść kwałka sushi na raty, choć tak, jest to czasami trudne:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: