Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0806.20140

410

Sorbet truskawkowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pyszna wersja lodów dla dzieci i dorosłych;-). Kupne nie równają się z tymi zrobionymi własnoręcznie. Mam też dobrą wiadomość dla osób, które liczą kalorie: sorbet nie zawiera dużo cukru. Lody są jeszcze bardziej orzeźwiające, ponieważ dodałam do nich soku z cytryny i świeżej mięty. Naprawdę polecam!:-). Są przepyszne i proste w wykonaniu:-). Idealne na aktualne upały.

 

  • 1 kg dojrzałych truskawek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 60-70 g cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka listków mięty lub melisy

 

Odłóż sobie trochę mięty lub melisy do dekoracji. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę, najlepiej w wysokim naczyniu  i wsadź do zamrażalki na pół godziny. Po tym czasie ponownie je zmiksuj, a po kolejnej godzinie ponownie. Należy tak postępować ze 3-4 razy, choć mogą to być odstępy półgodzinne, jeżeli nie chce Wam się czekać zbyt długo.

Jeżeli macie maszynę do lodów, to zmiksowaną masę wlejcie do środka i mieszajcie tak długo, aż zgęstnieje, po czym włóżcie do zamrażalki.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: