Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2503.20140

4100

Smerfowy deser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pamiętacie Smerfy? Na pewno tak:-). Bajka emitowana była  w Polsce w latach 80. Nazwałam tak deser na cześć niebieskich ludzików ze względu na jego niebiesko-biały kolor. Deser jest dość  słodki i dziecinnie prosty w wykonaniu:-). Dodałam do niego niebieską garaletkę wieloowocową, budyń oraz borówkę amerykańską.

 

  • 2 garaletki niebieskie (np. z firmy Wodzisław)
  • 120 g borówki amerykańskiej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 duży banan
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 1 i ½ łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

+ 4 pucharki do deserów

 

Na początek wsadź śmietanę kremówkę do lodówki na kilka godzin. Koniecznie musi być schłodzona przed ubijaniem.

Rozpuść garaletki w trzech szklankach gorącej wody. Po dokładnym wymieszaniu rozlej część do pucharków, (rozlałam po 5 łyżek), a resztę przelej do płaskiego naczynia (takiego, aby wylana zawartość miała ok. 2 cm wysokości) i wsadź do lodówki. Pucharki również, garaletka stanowić będzie pierwszą warstwę deseru.

Przygotuj budyń z dodatkiem 2 łyżek cukru, wystudź, po czym rozprowadź na zastygniętej garaletce. Następnie dodaj na tę warstwę porzeczkowy dżem, po jednej łyżce na pucharek. Później pokrojonego banana i trochę borówek. Na koniec ubij śmietanę na sztywno, z dodatkiem cukru pudru i dodaj do deseru. Pokrój garaletkę w kostkę, wyłóż na wierzch deseru i udekoruj pozostałą borówkę.

Zapewniam, że dzieci będą zachwycone tym deserem, a i dorośli pewnie też nie pogardzą;-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: