Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1812.20160

210

Śledź z musztardowo-śmietanowym sosem

Na polskim, świątecznym stole króluje zdecydowanie śledź i karp. Dzisiaj przygotowałam śledzia pod musztardową pierzynką, jedna z wielu opcji do spróbowania podczas tegorocznych świąt.

  • 4-5 płatów śledziowych
  • łyżka musztardy (ostrej lub łagodniejszej, w zależności od upodobania)                                      
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego

Namocz śledzie w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny. Pokrój je później na mniejsze kawałki. Z musztardy, majonezu oraz śmietany przygotuj sos, dobrze wymieszaj składniki, przypraw pieprzem. Dodaj także ziele angielskie. Ułóż kawałki śledzia na półmisku lub talerzu, zalej sosem. Najlepiej będzie, jak przygotujecie śledzia kilka godzin przed podaniem, żeby się dobrze "przegryzł" z sosem.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: