Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1811.20130

490

Skrzydełka z miodem i chili

Znakomite, pikantno-słodko-słone skrzydełka idealne na mecz, imprezę, wieczorne pogaduchy lub po prostu obiad:-). Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

  • 1 kg skrzydełek
  • 2  łyżki płynnego miodu
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • przyprawy: chili, sól

 

Wykonanie: umyj porządnie skrzydełka, po czym odetnij ostrym nożem ich najmniejszą część. Tak przygotowane przetnij jeszcze na pół. Wrzuć do miski, w której będziesz je marynować. Na skrzydełka wlej miód oraz sos sojowy. Posiekaj bardzo drobno czosnek lub przepuść przez praskę i dodaj do skrzydełek. Dorzuć przyprawy w ilości, w jakiej potrzebujesz, zwłaszcza chili. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj i odłóż na godzinę.

Po upływie tego czasu rozgrzej dobrze olej na patelni  i smaż skrzydełka na większym ogniu przez ok. 5-7 minut. Przewracaj je często. Później zmniejsz ogień i dolej wino. Niech skrzydełka duszą się do miękkości. Świetne na ciepło i na zimno, choć ja zawsze wybiorę wersję na ciepło:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: