Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2102.20170

425

Sezamki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezamki domowej roboty są nieporównywanie lepsze od tych kupnych. Wyraźnie czuć zapach i smak prażonych nasion sezamu i słonecznika. Zdrowa i smaczna przekąska do zrobienia w zaciszu domowym. Sezamki na pewno ucieszą zarówno najmłodszych domowników, jak i tych nieco starszych;-).

 

  • 200 g sezamu
  • 60 g słonecznika
  • 70 g miodu
  • 60 g cukru trzcinowego

+papier do pieczenia, wałek

Wysyp sezam i słonecznik na blaszkę i upraż w piekarniku na złoty kolor, najlepiej w temp. 230ºC. Przemieszaj ziarna od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły.

Wlej do garnka 40 ml wody, dodaj cukier. Mieszaj zawartość garnka na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj miód i mieszaj dalej około 2 minut. Wsyp uprażone ziarna, wymieszaj. Ciepłą jeszcze masę przełóż na papier do pieczenia i rozsmaruj. Przykryj kolejną warstwą papieru i rozwałkuj całość równomiernie na grubość 4 mm. Ściągnij górną warstwę papieru i pozostaw masę do całkowitego wystygnięcia. Pokrój na dowolne kształty.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: