Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1704.20140

2030

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goście szykują się już do podróży, więc trzeba nadgonić z wypiekami:-). Tym razem przygotowałam sernik na kruchym, ciemnym spodzie, z brzoskwiniami. Przepis znany w rodzinie od lat, pochodzi od mojej babci i jest dobry na każde święta:-).

 

Kruchy spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej (przesianej)
  • 1 margaryna
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kakao

 

Masa serowa:

  • 75 dag sera białego półtłustego (przekręconego dwa razy przez maszynkę)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • ½ margaryny

 

Warstwa z białek:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 dag rodzynek

+ duża blacha do ciasta

 

Zalej rodzynki gorącą wodą, niech trochę zmiękną.

Na stolnicy lub blacie wymieszaj 3 szklanki mąki, margarynę, ½ szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 5 żółtek  i zagnieć kruche ciasto. Zanim je skończysz wyrabiać, to odłóż 1/3 ciasta i zrób kruszonkę. Ta część będzie rozłożona na wierzchu sernika. W pozostałą część ciasta wmieszaj kakao.

Przygotuj blaszkę, wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie ciemne ciasto.

Włącz piekarnik, niech się rozgrzewa.

Teraz czas przygotować masę serową. Przygotuj miskę i mikser. Najpierw zmiksuj margarynę
z cukrem, żółtkiem i całym jajkiem. Później dodawaj  ser i miksuj dalej na mniejszych obrotach. Na koniec dodaj esencję waniliową oraz budyń śmietankowy oraz odcedzone rodzynki.

Ubij wszystkie białka na sztywną masę ze szczyptą soli oraz z cukrem. Pokrój brzoskwinie na cienkie talarki.

Przełóż masę serową na kruche ciasto, na to wyłóż brzoskwinie, ubite białka, a na koniec posyp całość kruszonką.

Piecz sernik ok. 70 minut, najpierw przez 20 minut w temp. 180°C, później zmniejsz do 150°C i piecz dalej przez 50 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: