
820
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Bardzo dobry i mocno truskawkowy sernik na zimno na kruchym spodzie. Doskonały na ciepłe dni. W tym przepisie użyłam truskawek, ale równie dobrze można wykorzystać maliny, jagody, owoce leśne, etc.
Spód:
- 200 g ciastek owsianych (dodatkowo miałam z orzechami)
- 70 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
- 250 g sera mascarpone
- 220 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g cukru pudru
- 50 g płynnego miodu
- 20 g żelatyny
- szczypta cynamonu
- 60 g świeżych truskawek
Wierzch:
- 40 g cukru
- kilka truskawek
+ forma do ciasta/tarty z wyjmowanym dnem
Ciastka pokrusz i połącz z roztopionym i przestudzonym masłem. Tak powstałe ciasto wyłóż na dno formy, dociśnij i wyrównaj. Wsadź foremkę do lodówki. Żelatynę namocz w czterech łyżkach ciepłej wody.
Przygotuj masę serową: zmielony ser połącz i zmiksuj ze śmietaną kremówką, serem mascarpone oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w 80 ml gorącej wody i stopniowo wlewaj do masy serowej, cały czas mieszając. 2/3 masy wyłóż na schłodzony spód. Wsadź do lodówki do stężenia na pół godziny.
Truskawki zmiksuj z miodem i cynamonem, dodaj do pozostałej masy, wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na białą masę, wyrównaj. Pozostałe truskawki przekrój na pół, zasyp cukrem i smaż do momentu, aż odparuje sok. Przestudzone wyłóż na sernik. Pozostaw sernik w lodówce na całą noc.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć