Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2007.20150

825

Sernik czekoladowy z wiśniowym musem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wiśnie: jeden z bardziej idealnych owoców do deserów, nalewek, syropów, dżemów, etc. Ten krwistoczerwony owoc kojarzy mi się ze wsią, w której mieszkali moi dziadkowie, z lipcem, a tym samym ze słońcem i wakacjami... Ewa Dałkowska śpiewała w swojej piosence:

"(...) Kiedy potem na drzewach

Pierwsza wiśnia dojrzewa,

Pierwsza wiśnia czerwona i wonna,

To mówimy do siebie,

Do mnie ty, ja do ciebie,

Że ta miłość już będzie dozgonna.

 

A gdy wreszcie w ogrodzie

Pora wiśni przechodzi,

Razem z nią pryska miłość kapryśnie,

Więc żegnamy się z sobą,

Ze mną ty, a ja z tobą,

A na drogę weź koszyk. To — wiśnie".

Dzisiaj upiekłam sernik czekoladowy z musem wiśniowym. Znakomite połączenie czekolady z nutą kwaskowatego smaku wiśni...mhmmm:-).

Wiśnie składają się w 82% z wody. Mają jednak wiele właściwości odżywczych: dobrze wpływają na serce, są bogate w przeciwutleniacze i pomagają walczyć ze "złym" cholesterolem.

 

Spód:

  • 150 g czekoladowych, kruchych ciasteczek
  • 40 g miękkiego masła

Masa sernikowa:

  • 800 g twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wydrylowanych wiśni

Najpierw przygotuj spód sernika: zmiksuj ciasteczka i połącz je z masłem tak, aby można było wylepić masą spód okrągłej formy. Wsadź formę do lodówki na 15 minut.

Odłóż kilka wydrolowanych wiśni, a do pozostałych dodaj łyżkę cukru i zmiksuj.

Zagrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę, odstaw do przestygnięcia. Do twarogu dodaj cukier i miksuj na średnich obrotach 1 minutę. Dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując. Dodaj przestudzoną masę czekoladową, wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj, aż uzyskasz gładką masę.

Wylej masę sernikową na czekoladowy spód, dodaj wiśnie, wyrównaj. Z przygotowanego musu wiśniowego rób kleksy i delikatnie je wmieszaj w masę.

Piecz sernik najpierw przez 15 minut w 180°C, następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz dalej przez godzinę. Sernik studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Później włóż do lodówki na min. 3 godziny. Dopiero wtedy można się zabierać do rozkoszowania się czekoladowo-wiśniowym deserem:-).

Smacznego:-)


Przepis pochodzi z magazynu "Kocioł". Trochę go zmodyfikowałam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: