Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1103.20190

320

Serniczki ze solonym karmelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Solony karmel bije rekordy popularności w wielu deserach: jest w kremach, lodach, polewach, w czekoladzie. Lubicie ten smakołyk?:-) Ja baaaardzo. Potrafię go jeść bez niczego, a najbardziej lubię te chrupiące, małe kawałeczki w gęstej masie:-). Upiekłam serniczki ze słonym karmelem. Dodałam go zarówno do masy serowej oraz jako polewę.

Spód:

  • 100 g czekoladowych ciastek
  • 3 łyżki masła

Masa serowa:

  • 250 g twarogu śmietankowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki słonego karmelu
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Słony karmel:

  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietany kremówki

Przygotuj słony karmel: rozpuść na patelni cukier. Gdy zacznie brązowieć, dodaj sól, a także śmietanę. Cały czas mieszaj masę i trzymaj na małym ogniu, aż uzyskasz gładką masę. Na koniec dodaj masło, wymieszaj. Słony karmel możesz przelać do słoiczka. Można go później przechowywać w lodówce.

Zmiksuj ser z cukrem, mąką oraz słonym karmelem. Dodaj jajko, krótko zmiksuj. 

Roztopione masło wylej na pokruszone ciastka. Tak przygotowane wyłóż na dno papilotek jako cienką warstwę, wyrównaj. Na to wyłóż masę serową. Piecz serniczki w temp. 150 st.C przez 30 minut. Przestudź serniczki w uchylonym piekarniku. Na koniec polej karmelem, udekoruj sezamem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: