Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2805.20140

320

Sałatka ze szparagami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tym razem proponuję szparagi na zimno w pachnącej, intensywnej w smaku sałatce. Wykorzystujmy do sałatki tylko zielone szparagi, będzie delikatniejsza i smaczniejsza.

 

  • pęczek zielonych szparagów
  • łyżeczka cukru
  • 70 g sera typu feta, (wykorzystałam delikatny z firmy Apetikos)
  • 5-6 plastrów surowej szynki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka świeżej, posiekanej melisy

Winegret:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz

 

Przygotuj szparagi. Odłam końcówki i jeżeli szparagi są większe i leżą dłużej niż jeden dzień , to oskrob również końcówki warzyw. Ugotuj szparagi w posolonej i posłodzonej wodzie, ok. 5-7 minut, główkami do góry. Góra szparagów nie musi być przykryta wodą. Odsącz i pokrój na kawałki. Wymieszaj je w misce z pokrojonym na małą kostkę serem feta oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Szynkę również pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do miski.

Przygotuj winegret, najlepiej w jakimś słoiku. Mieszaj do połączenia wszystkich składników, polewaj sałatkę dopiero przed podaniem. Na koniec dorzuć melisę, przypraw do smaku.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: