Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1106.20140

210

Sałatka z kalarepy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdecydowanie zaliczam się do zwolenników kalarepy. Pamiętam, jak w dzieciństwie ciągle ją chrupaliśmy. Jednak warzywo to jest dobre nie tylko na surowo. Dzisiaj polecam kalarepę w wersji zblanszowanej w postaci sałatki. Na blogu możecie znaleźć również tartaletki z farszem z kalarepy: http://www.ziarenkapieprzu.com.pl/pl/blog/tartaletki.

 

  • 2 średniej wielkości kalarepy                                                                       
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

 

 

Kalarepę pokrój w słupki, po czym ją zblanszuj*. Z jogurtu, majonezu oraz soku zrób sos, dodaj przyprawy oraz pietruszkę i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj sos do kalarepy. Najlepiej, jak sałatkę odstawi się na 15-20 minut przed zjedzeniem, by dobrze nasiąknęła sosem.

* Nie wszystkie warzywa trzeba gotować, czasami wystarczy je właśnie zblanszować. Blanszowanie polega na krótkim obgotowaniu we wrzątku i szybkim schłodzeniu danego produktu, zahartowaniu. Dzięki tej metodzie warzywa pozostają półtwarde, mają piękny kolor (np. brokuły) oraz zachowują więcej składników odżywczych. Kalarepę gotowałam 2 minuty we wrzątku, po czym schłodziłam ją w zimnej wodzie z dodatkiem 4 kostek lodu. Warto też dodać, że blanszować możemy nie tylko warzywa, ale i owoce, a także ryby czy owoce morza.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: