Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0501.20180

625

Sałatka z buraków

Znakomita sałatka dobra zarówno na zimno, jak i na ciepło. My lubimy jeść takie sałatki na ciepło-wystarczy podgrzać na patelni i dodać takie składniki, jakie lubicie, np. pieprz, majeranek, etc.

  • 1 i 1/2 kg buraków
  • duża cebula
  • mała papryka czerwona

Zalewa:

  • 1/4 szkl. octu
  • 1/4 szkl. cukru                                                                                
  • 1/3 szkl. oliwy
  • łyżka soli

+ 3 wyparzone słoiki

Ugotuj buraki do miękkości, przestudź i obierz. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Cebulę zetrzyj na drobnych oczkach, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Do startych buraków dodaj paprykę oraz cebulę. Przygotuj zalewę: wszystkie składniki umieść w garnku, podgrzej, ale nie gotuj. Należy pilnować, aby sól i cukier się rozpuściły. Dodaj zalewę do buraków, wymieszaj bardzo dokładnie i spróbuj, czy nie trzeba jeszcze doprawić do smaku.

Tak przygotowaną sałatkę przełóż do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: