Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0210.20150

435

Sałatka jarzynowa z kukurydzą i domowym majonezem

Do tej sałatki przygotowałam domowy majonez. Naturalne składniki, bez konserwantów, bez ulepszaczy-naprawdę warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie:-). Pamiętam, jak u dziadków na wsi bardzo często robiliśmy majonez...Ehh, te i inne pyszne wspomnienia z dzieciństwa:-).

Sałatka:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 120 g kukurydzy
  • 2 średnie marchewki
  • 3-4 kiszone ogórki
  • 1-2 jabłka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, suszony koperek

Majonez:

  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • szczypta soli i pieprzu

Sałatka: ugotuj warzywa, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z jabłkiem i ogórkami, dodaj je do sałatki wg uznania i smaku. Dodaj jajka i odsączoną kukurydzę, przypraw wszystko do smaku, ale uważaj ze solą-majonez też będzie słony.

Majonez:  wlej żółtko do miski, dodaj musztardę, szczyptę soli i zacznij mieszać energicznie, w jedną stronę zgodnie z ruchem wskazówek zegara, trzepaczką lub okrągłym wałkiem. Powoli, małą strużką, dolewaj olej. Cały czas mieszaj, aż do uzyskania dość gęstej konsystencji majonezu. Wymieszaj majonez z warzywami, przypraw do smaku, dorzuć koperek.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: