Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1312.20130

860

Sałatka jarzynowa

Każdy zna tę sałatkę, na pewno robicie ją na święta lub inne okazje. Część osób łączy warzywa z groszkiem, część z kukurydzą, inni z kolei dodają też wędlinę. Chciałam się z Wami podzielić również przepisem na  sos, który robiła Ewa Wachowicz w swoim programie. Spróbowałam, bardzo nam zasmakowało i teraz przygotowuję ją tylko w taki sposób:-).

 

  • 450 ml majonezu, np. Winiary
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 6 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 2 małe selery
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 średni por
  • 5 marchewek
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 2 średnie jabłka
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra czerwona papryka, suszona pietruszka.

 

Wszystkie warzywa umyj i ugotuj razem z jajkami do miękkości w lekko posolonej wodzie. Jajka wyciągnij po 5 minutach. Wyciągnij żółtka i pozostaw do sosu. Resztę posiekaj dość drobno i wrzuć do dużej miski. Posiekaj również drobno por i dodaj do miski.

Sos: w oddzielnej, mniejszej misce rozgnieć żółtka, dodaj majonez, musztardę, chrzan, łyżkę suszonej pietruszki, sporo soli i pieprzu. Dosyp też czerwoną paprykę, sos musi być w smaku trochę „przesadzony”, czyli dość ostry i słony. Bez obaw, sałatka taka nie będzie, to spora miska warzyw. Dodaj sos do posiekanych warzyw i wszystko bardzo porządnie wymieszaj.

To typ sałatki, który musi się "przegryźć":-).

Smacznego!:-)

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: