Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2304.20160

215

Sałata z topinamburem i boczkiem

Wiosna to okres, w którym chętniej sięgamy po lżejsze dania, sałatki i surówki. Tym przepisem na wiosenną sałatę chciałabym Was zachęcić również do jedzenia topinambura, coraz bardziej popularnego na naszych stołach. Ta bulwa słonecznika jest bardzo bogata w witaminy A, B1, B2, B6, C, PP oraz w składniki mineralne: żelazo, sód, wapń, potas. Z topinambura można robić niemalże wszystko: purée, frytki, zupy i kremy.

Sałata:

  • 100 g  pomidorków koktajlowych
  • 8 plastrów chudego, wędzonego boczku
  • 300 g topinambura
  • 170 g ulubionej sałaty

Sos:

  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: pieprz ziołowy, sól

Obierz topinambur ze skórki, umyj. Pokrój go na cienkie talarki i jeszcze na pół. Polej oliwą, posól. Piecz w temp. 200°C przez ok. 25-30 minut, aż będzie mięki. Umyj i osusz sałatę. Przełóż ją do miski. Boczek pokrój na mniejsze plasterki i upiecz go na patelni, aż będzie chrupki. Pomidorki przekrój na pół, dodaj do miski. Dodaj również przestudzony topinambur. Wymieszaj wszystko. Składniki na sos wlej do małego słoiczka, dodaj przyprawy, energicznie nim potrząśnij przez minutę, po czym polej sałatę i wymieszaj. Podawaj z chrupiącym boczkiem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: