Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1304.20160

210

Sałata z pieczoną gruszką i orzechami

To nie jest zwykła sałata;-). To jest pyszne połączenie wielu różnych smaków: słonego sera, słodkiej, maślanej gruszki oraz chrupiących orzechów. Wszystko polane słodko-kwaśnym sosem. Spróbujcie koniecznie:-)

 

Sałata:

  • 120 g ulubionej mieszanki sałat 
  • 170 g sera pleśniowego Blue
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 2 małe, dojrzałe gruszki
  • 1/2 łyżeczki masła

Sos:

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz

Umyj sałatę, odsącz ją. Obierz gruszki, pokrój je w półksiężyce i smaż na maśle przez 5 minut. Przełóż sałatę do większej miski, dodaj upieczoną gruszkę z całym sokiem. Dodaj orzechy. Ser pokrój w większą kostkę i również wrzuć do miski. W małym słoiczku połącz wszystkie składniki na sos, mocno potrząśnij przez minutę. Sprawdź, czy sos jest odpowiednio doprawiony, po czym polej sałatę. Dobrze wymieszaj  i pozostaw na 10 minut. 

Sałata świetnie smakuje bez żadnych dodatkowych dodatków.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: