Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2211.20150

325

Rosolnik z lanymi kluskami

Rosolnik przygotowuje się bardzo szybko. Moja zupa to nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnego rosyjskiego rosolnika, który ma więcej warzyw oraz zawiera kaszę.

Zupa:

  • 1 mała noga z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 5 cm pora
  • 1 ziemniak
  • mała cebula
  • przyprawy: suszona pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Kluseczki:

  • 180 g przesianej mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

Pokrój warzywa w kostkę. Zagotuj wodę i zalej nią nogę od kurczaka. Potrzymaj w niej mięso ok. 2-3 minut. To mój sposób na pozbycie się szumowin w zupie:-). Wrzuć do garnka pokrojone warzywa, dodaj nogę i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie.

W międzyczasie można przygotować kluski. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko. Wymieszaj trzepaczką. Dodawaj etapami mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Zagotuj wodę w garnku, posól, po czym namoczoną w wodzie łyżką nabieraj niewielką ilość ciasta i kładź na gotującą się wodę. Kiedy kluski wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze ok. 3-4 minut, po czym wyjmij delikatnie łyżką cedzakową na płaski talerz.

Ugotowane kluski dodaj do zupy, pogotuj minutę, niech nabiorą aromatu rosolnika:-). Obierz również nogę z mięsa i dodaj je do zupy.

Smacznego:-)

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: