Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2411.20140

450

Risotto z owocami morza i kaparami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Świetne połączenie owoców morza z kaparami. Polecam każdemu, kto lubi ośmiorniczki, kalmary, krewetki:-).

 

  • 300 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 500 g mieszanki owoców morza
  • 3 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 20 g startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 2 l bulionu
  • 1 szkl. białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki kaparów
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

 

Przygotuj duży garnek, najlepiej z grubym dnem. Wlej trochę oliwy z oliwek i dodaj dwie łyżki masła, wrzuć posiekaną drobno cebulę, nich się podsmaży na małym ogniu 2-3 minuty. Teraz wsyp ryż i smaż go na większym ogniu przez 5 minut.  Cały czas mieszaj ryż.  Dolej wino, niech ryż je wchłonie, po czym wlej pierwszą partę bulionu, ok. 6-7 chochelek. Ryż musi być w całości przykryty płynem.  Kiedy ryż wchłonie pierwszą partię bulionu, dolej następną, ok. 6 chochelek.

Dopiero, kiedy risotto będzie al dente – ugotowane, ale wciąż lekko twarde, można przystąpić do kolejnego etapu. Dodaj 1 łyżkę masła oraz starty ser i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj również przyprawy do smaku. Na oddzielnej patelni podsmaż na oliwie owoce morza, po czym dodaj je do risotta. Na koniec dodaj kapary, pieprz.

Risotto podawaj z dodatkową porcją sera.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: