Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0811.20130

345

Risotto z grzybami i szafranem

Uwielbiam kuchnię włoską, a właśnie z tego kraju pochodzi to pyszne, proste danie. Od dawna miałam ochotę na pachnące grzybami risotto, aż w końcu udało mi się je dzisiaj zrobić. To bardzo proste danie, a smakuje tak doskonale, że warto mu poświęcić ok. 40 minut. Właśnie na prostocie i smaku jest oparta znakomita kuchnia włoska. Jak już mamy odpowiedni ryż, to powinniśmy go poddać procesowi obróbki złożonego z trzech etapów, w którym równie ważną rolę co przepis odgrywa sama ceremonia towarzysząca gotowaniu…c.d.n.:-).

 

  • 200 g ryżu do risotto (użyłam Arborio z firmy Kupiec)
  • 20 dag pieczarek
  • 10 g dowolnych suszonych grzybów
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 50 g masła
  • szczypta szafranu (użyłam z firmy Kotanyi, opakowanie zawiera 0,12g)
  • 1 i 1/2 litra dobrego bulionu warzywnego, najlepiej domowej roboty
  • 2 szalotki
  • ½ szklanki parmezanu
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony biały pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa

 

Bazowy przepis na risotto: risotto można przygotowywać z rozmaitymi wręcz dodatkami, ale najpierw trzeba mieć bazę.

Przygotuj sobie bulion, zagrzej go i wsyp do niego szafran, zamieszaj. Odczekaj chwilę i ponownie zamieszaj. Bulion nabierze cudownie złotego koloru:-).

Na początek trzeba zatrzymać skrobię zawartą w ryżu. Przygotuj zatem duży garnek, najlepiej z grubym dnem. Wlej trochę oliwy z oliwek i dodaj dwie łyżki masła, wrzuć posiekaną drobno szalotkę, nich się podsmaży na małym ogniu 2-3 minuty. Teraz wsyp ryż i podsmaż go na większym ogniu  przez 5 minut.  Mieszaj ryż dość często. Teraz dolej wino, dobrze zamieszaj całość, po czym wlej pierwszą partę bulionu, ok. 6-7 chochelek. Ryż musi być w całości przykryty płynem. Mieszaj cały czas zawartość garnka. Kiedy ryż wchłonie pierwszą partię bulionu, dolej następną, też ok. 6-7 chochlek. Ciągle mieszaj, aż ryż wchłonie bulion.  Dopiero, kiedy risotto będzie al dente – ugotowane, ale wciąż lekko twarde, można przystąpić do kolejnego etapu. Teraz trzeba dodać masło, ok. 2 łyżek oraz starty ser i wszystko dobrze wymieszać. Dodaj również przyprawy, świeżo startą gałkę oraz pieprz. Posól,  jeżeli jest taka potrzeba.

Sos grzybowy: obierz i pokrój pieczarki w plastry. Rozgrzej patelnię i dodaj łyżkę masła. Wrzuć pieczarki, niech się podduszą. Rozkrusz w dłoni suszone grzyby i dorzuć na patelnię, podkreślą grzybowy smak sosu. Przypraw całość solą i pieprzem, dolej łyżkę śmietany, wszystko dobrze wymieszaj. Całość zajmie Ci jakieś 5-7 minut.

Podawaj od razu, z sosem grzybowym. Jeżeli masz ochotę, to posyp całość dodatkową partią sera.

SMACZNEGO!:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: