
420
Razowy makaron ze szparagami i kurczakiem
Taki makaron możecie przygotować praktycznie na każdą, poza śniadaniem, porę dnia:-) Poza szparagami dorzuciłam do makaronu również kurczaka, ale świetnie pasuje tutaj też np. łosoś, czy inna ryba.
- 200 g makaronu razowego: świderki lub rurki
- kulka mozzarelli
- pęczek zielonych szparagów
- 150 g filetu z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz
Sos:
- 100 ml słodkiej śmietany
- 20 g tartego sera, najlepiej parmezanu lub grana padano
- 100 ml mleka
- 1/3 gałki muszkatołowej
- przyprawy: sól, biały pieprz
Posypka:
- 2 łyżki zmielonych migdałów bez skórki
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- łyżka startego sera parmezanu lub grana padano
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, żeby był al dente. Odłam końcówki szparagów. Same złamią się w odpowiednim miejscu. Ugotuj je w wodzie z solą i odrobiną cukru. Odcedź szparagi i pokrój je na mniejsze kawałki. Mozzarellę pokrój w kostkę. Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju, przypraw.
Przygotuj sos: wlej do garnka śmietanę oraz mleko. Zagotuj krótko, dodaj starty ser oraz przyprawy. Wymieszaj.
Posypka: zmielone migdały połącz ze startą skórką z cytryny oraz serem i natką pietruszki.
Ułóż makaron na okrągłej blaszce. Dodaj szparagi oraz kurczaka. Posyp mozzarellą, zalej sosem i posyp migdałową posypką.
Zapiecz makaron w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Smacznego:-)
Pomysł na makaron pochodzi ze strony Kwestiasmaku.com.
wydrukwydruk bez zdjęć