Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0309.20140

330

Razowe pappardelle z cukinią

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzisiaj na ziarenkach pieprzu domowy makaron razowy z wstążkami z cukinii. Wymieszałam dwa rodzaje mąki: żytnią razową oraz zwykłą żytnią. Makaron jest bardzo delikatny i mniej elastyczny, niż zwykły. Zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku. Polecam:-).

 

  • 150 g mąki żytniej
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • mąka pszenna do podsypywania makaronu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • ciepła woda (opcjonalnie)
  • 1 mała cukinia
  • łyżka posiekanej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: biały pieprz, sól

 

Na stolnicy lub blacie wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i wlej roztrzepane jajko. Zacznij zagarniać nożem lub dłonią jajka i mieszaj je delikatnie z mąką dolewając w razie potrzeby wodę. Dolej też olej i wyrób wszystkie składniki na gładkie, sprężyste ciasto. Podsyp blat odrobiną  mąki i rozwałkuj ciasto na cienki placek lub przepuść przez maszynkę do makaronu. To nieco szerszy makaron, więc potnij ciasto na placki ok. 20-25 cm długości i zwijaj w rulon, po czym potnij na półtoracentymetrowy makaron i szybko rozwiń, aby się później nie posklejał.

 Ugotuj go w posolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente.

Pokrój cukinię w cienkie paski, po czym podsmaż na oliwie, dodając przyprawy do smaku. Na koniec posyp posiekaną bazylią. Podawaj od razu z ciepłym makaronem.

 

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: