Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0910.20170

825

Razowa tarta z dynią i boczniakami

Razowa tarta z sezonowymi składnikami, czyli dynią, grzybami. Całość posypana serem rokpol, który nadaje świetny smak potrawie. Tartę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, z oliwą, z ulubionymi sosami.

 

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 160 g razowej mąki żytniej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 130 g zimnego masła

Farsz:

  • 150 g boczniaków
  • ½ małego pora
  • 250 g pokrojonej w małą kostkę dyni
  • 150 g sera rokpol
  • 1 jajko
  • 80 ml śmietany 18%
  • świeży lub suszony rozmaryn
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

+ u mnie okrągła blaszka o średnicy 22 cm

Przygotuj miskę, do której wsyp mąkę razową oraz przesianą mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz sól. Zagnieć wszystkie składniki tylko do ich połączenia się. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. godzinę.

W międzyczasie przygotuj składniki na farsz. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki. Por pokrój w cienkie słupki. Wymieszaj w misce jajko oraz śmietanę, przypraw do smaku solą i pieprzem, zetrzyj odrobinę gałki. Wyciągnij ciasto z lodówki, rozciągnij je równomiernie na blaszce formując też boki. Nakłuj ciasto widelcem. Najpierw rozłóż por, później dynię, boczniaki. Na koniec zalej całość przygotowaną śmietaną z jajkiem oraz pokrusz rokpol. Posyp tartę rozmarynem.

Piecz ciasto w temp. 180 st. C przez 45-50 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: