Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0105.20140

450

Ravioli z ricottą w sosie pomidorowym

Miałam ochotę na coś pysznego z kuchni włoskiej:-). Wybrałam ravioli. Zrobiłam je z nadzieniem serowym w intensywnym, pomidorowym sosie. Dodałam też sporą porcję bazylii. Wszystko dobrze się skomponowało:-).

ok. 26 pierożków

Ciasto:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • ciepła woda (opcjonalnie, gdy ciasto wydaje się zbyt suche)

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów
  • 4 dojrzałe pomidory (obrane ze skórki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • garść liści bazylii
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, biały pieprz

Farsz:

  • 130 g sera ricotta
  • 40 g twardego sera (użyłam Gratino)
  • 1 jajko

Przygotowania najlepiej zacząć od sosu, będzie sobie gęstniał na małym ogniu, a my możemy szykować ravioli. Pomidory pokrój na kawałki. Posiekaj również cebulę i czosnek. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, niech się zeszkli. Później dodaj posiekane pomidory oraz te z puszki i czosnek. Dodaj cukier oraz trochę soli. Sos będzie gotowy po ok. 20-30 minutach. Ja go później zmiksowałam, ponieważ chciałam uzyskać gładką konsystencję. Na koniec dodaj świeżo zmielony pieprz oraz poszarpaną w dłoniach bazylię.

Zagnieć składniki na gładkie i sprężyste ciasto, po czym odłóż je na 15 minut.

W międzyczasie można przygotować farsz: połącz w misce dwa rodzaje sera, dodaj jajko, sól i biały pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj.

Przygotuj sobie miseczkę z przegotowaną, zimną wodą oraz pędzelek. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Złóż go na pół, po czym znowu rozłóż. Uzyskasz równe części. Nie podsypuj już teraz mąką, aby ciasto nie było twarde. Nakładaj farsz łyżeczką w równych odstępach, symetrycznie. Boki ciasta posmaruj wodą, po czym nałóż drugą część ciasta. Rób to równomiernie z jednej strony na drugą, nie z góry, aby do środka nie dostało się za dużo powietrza. Wyrównaj i dociśnij palcem boki ciasta, po czym wytnij nożem lub foremką do ravioli kwadratowe pierożki. Gotuj w osolonej wodzie ok. 7-8 minut.

Podawaj z sosem pomidorowym od razu po wyciągnięciu.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: