Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1908.20180

230

Ravioli z kurkami

Ravioli niewątpliwie wymaga trochę czasu, ale efekt końcowy jest naprawdę doskonały. Farsz przygotowany z kurkami i cebulą, na maśle, zachwyci Wasze podniebienia:-). Zapraszam też po inny mój przepis na te włoskie pierożki.

Ravioli:

  • 2 średnie jajka
  • 180 g przesianej mąki pszennej
  • łyżka oleju

Farsz:

  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • świeży tymianek
  • przyprawy: só, pieprz

Dodatkowo:

  • parmezan
  • masło do polania

+pędzelek do sklejania ciasta

Przygotuj farsz: oczyść kurki i posiekaj je drobno. Podobnie drobno posiekaj cebulę. Podsmaż wszystko na maśle, przypraw. Pod koniec dodaj posiekany tymianek.

Ze składników na ravioli wyrób elastyczne ciasto, przepuść przez maszynkę do makaronu lub rozwałkuj cienko. Przygotuj sobie miseczkę z przegotowaną, zimną wodą oraz pędzelek. Złóż rozwałkowane ciasto na pół, po czym znowu rozłóż. Uzyskasz dwie równe części. Nie podsypuj już teraz ciasta mąką, aby nie było twarde i dobrze Ci się sklejało. Nakładaj farsz łyżeczką w równych odstępach, symetrycznie. Boki ciasta posmaruj wodą, po czym nałóż drugą część ciasta. Rób to równomiernie z jednego boku na drugi, nie z góry, aby do środka nie dostało się za dużo powietrza. Wyrównaj i dociśnij palcem boki ciasta, po czym wytnij nożem lub foremką do ravioli kwadratowe pierożki. Gotuj je w osolonej wodzie ok. 7-8 minut.

Podawaj z masłem oraz startym parmezanem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: