Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0708.20160

220

Ratatouille

Potrawa o ładnie brzmiącej nazwie „ratatouille” pochodzi z Prowansji. Niby proste połączenie warzyw, ale za to jakich!:-) Na dodatek obsypane ziołami prowansalskimi. Naprawdę pyszne danie, które przygotowuję w domu dość często. A Wy lubicie ratatouille?:-)

 

  • 1 bakłażan
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 3 małe cukinie
  • 5 pomidorów
  • 1 mały patison (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Włącz piekarnik na 180°C. Pokrój bakłażana na 1 cm plastry, ułóż na blaszce, polej je odrobiną oliwy i piecz z funkcją "grill" przez 10-12 minut. Obróć, polej kolejną porcją oliwy i piecz dalej przez 10 minut.

Obierz cebulę i czosnek. Pokrój na plastry. Pokrój cukinię na plastry, patisona w większą kostkę, a paprykę w paski. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż ją na oliwie przez 5 minut, aż będzie miękka i złota. Dorzuć plastry czosnku, duś kolejne kilka minut. Dorzuć paprykę, cukinię i patisona. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 

Na pomidorach zrób nacięcie, zalej je wrzątkiem. Po upływie kilku minut obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, usuń łyżką nasiona. Dorzuć pomidory na patelnię, często mieszaj warzywa. Dodaj zioła prowansalskie (dwie łyżeczki) oraz bakłażana. Smaż całość na małym ogniu przez 20 minut. Mieszaj często.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: