Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2210.20160

835

Quiche z porem, pieczarkami i groszkiem

Czym się różni quiche od tarty? Quiche jest zawsze wytrawnym wypiekiem, natomiast tarty można piec zarówno z wytrawnym, jak i słodkim farszem. Przygotowałam quiche z porem, pieczarkami oraz zielonym groszkiem. Jeżeli chodzi o sos, którym zalewa się farsz, to zawsze musi być to jajeczno-śmietanowa masa. Polecam:-)

 

  • 80 g zielonego, mrożonego groszku
  • 360 g mąki żytniej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • 150 g pieczarek
  • mały por
  • 2 pomidory
  • 3 jajka
  • 10 g sera żółtego
  • świeży koperek lub pietruszka
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, świeżo zmielony pieprz, sól

 

Z mąki, kwaśnej śmietany, masła i szczypty soli zagnieć szybko ciasto (nie wyrabiaj go zbyt długo), owiń je folią i włóż do lodówki na godzinę.

W międzyczasie przygotuj farsz. Posiekaj por, wrzuć go na patelnię i smaż na maśle na małym ogniu. Dodaj groszek oraz posiekane pieczarki. Przypraw farsz solą i pieprzem. Spaż pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój w plastry, odsącz z nadmiaru soku.

Do miski wlej słodką śmietanę, dodaj jajka oraz przyprawy i rozbełtaj wszystko. Do masy dodaj też posiekany koperek lub natkę pietruszki. 

Rozgrzej piekarnik do 180 st. Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozciągnij je na blaszce, wyrównaj boki i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Na ciasto nakładaj kolejno: por z groszkiem i pieczarkami, a na to plastry pomidora. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną i piecz przez 30-35 minut. Podawaj na ciapło z ulubionymi sosami lub sałatą.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: