Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0108.20140

225

Pstrąg z masłem pietruszkowym i puréez bobu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeżeli lubicie ryby, to ten przepis jest świetną opcją na rodzinny obiad. Pstrąg nie ma za dużo ości, świetnie uzupełnia się z pikantnym purée z bobu. W trakcie pieczenia wypłynie z pieczonej ryby cudowny maślano-cytrynowy sos, którym można polewać rybę w trakcie jedzenia:-).

Do czasu podanego w czasomierzu należy dodać czas pieczenia ryby.

  • 2 sprawione pstrągi z głowami
  • 40 dag bobu (obranego ze skórki i ugotowanego)
  • odrobina posiekanej papryczki peperoni
  • oliwa z oliwek
  • 150 g masła
  • 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

+ folia aluminiowa oraz foremka do kostek lodu

 

Masło wymieszaj z 3/4 łyżki posiekanej pietruszki, rozłóż je w foremce do robienia kostek lodu i włóż do lodówki.

Do środka i na wierzch ryb włóż po kilka plasterków cytryny. Do środka włóż również sporo masła pietruszkowego, a także plasterki czosnku. Posól i popieprz rybę z zewnątrz i wewnątrz, zawiń szczelnie w folię aluminiową (zawsze matową stroną do wewnątrz) i piecz w piekarniku ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości ryby) w temp. 180-200°C.

Ugotowany bób rozetrzyj na gładką masę, dodaj przyprawy oraz ostrej papryczki do smaku. Koniecznie polej oliwą, aby purée nie było za suche.

Pyszny obiad gotowy:-) Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: