Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1309.20130

440

Pstrąg w pomidorach

Dziś proponuję pyszne, sycące i lekkie danie, tzw. jednopaletlniowe:-). Pstrąga przyrządza się bardzo szybko , a jak będzie się dusił w pomidorach, to gwarantuję, że otrzymacie soczystą rybę. Pstrąg jest jeszcze w sklepach w bardzo przystępnej cenie (Lidl, Biedronka), a na dodatek ma bardzo mało ości.

  • 4 sprawione pstrągi
  • łyżka cukru
  • 1 cytryna
  • łyżeczka kolendry
  • 10 małych ziemniaków
  • 2 puszki pomidorów
  • szklanka mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 3 małe marchewki
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka pietruszki
  • 5 dag masła
  • przyprawy: papryka słodka, chili, sól, pieprz, kurkuma

Por pokrój w plastry, ziemniaki w kostkę ok. 1 cm, marchewki w talarki, natomiast czosnek w cienkie plastry. Rozgrzej patelnię, dodaj masło oraz pomidory z puszki, czosnek, cukier, sok z połowy cytryny oraz mleko. Całość dusić ok. 5 min, później dodać marchewkę, ziemniaki i dusić kolejne 15. Po tym czasie dodać rybę i wszystko przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Ryba ma być prawie przykryta sosem i warzywami, zawsze można dolać wody. Dusić do miękkości ziemniaków, ryba będzie gotowa po ok. 20 minutach.

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: