Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2009.20150

815

Przakładaniec kajmakowy na kokosowym cieście

To ciasto powstało na wyraźne życzenie sobotnich Gości:-). Przyznaję, że masy kajmakowe, krówkowe, toffi są na samym końcu moich deserowych przysmaków. Ciasto jest bardzo słodkie, z wyczuwalnym smakiem kokosowego, chrupiącego spodu:-).

 

Ciasto:

  • ½ szkl. cukru pudru
  • szklanka przesianej mąki pszenej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka syropu waniliowego (lub 1 cukier waniliowy)
  • 100 g masła

Czekolada:

  • 70 g mlecznej czekolady
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

  • 500 g gotowej masy kajmakowej w puszce

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz cukier puder. Roztop masło i wlej do miski. Wymieszaj i zagnieć składniki na kruche ciasto. Okrągłą formę (23-24 cm) wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie ciasto. Piecz je w temp. 180°C przez 10 minut. Wystudź.

Na wystudzone ciasto przełóż masę kajmakową. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.

Teraz czas na przygotowanie czekolady:-). Przygotuj garnek z wodą oraz miskę. Na rozgrzany garnek z wodą połóż miskę, do której włóż połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści, dolej olej oraz kakao. Wszystko dobrze wymieszaj, odstaw do przestudzenia. Przestudzoną czekoladę wylej na ciasto, wyrównaj. Wsadź ciasto do lodówki na min. pół godziny. Po upływie tego czasu można już kroić ciasto na kawałki.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: